Publisert av: olepetter | 14.03.09

Fakta om skiing by boat i Lyngsalpene

For få år siden var det knapt en skiløper å se i disse traktene. Nå går det ikke lang tid fra et snøfall til det synes skispor fra nær enhver topp.

 

ToppturTopptur i Lyngsalpene er i ferd med å bli en industri og spesielt topptur fra båt, da flere av de fineste toppene ligger på øyer uten fastlandsforbindelse, og båt er eneste fornuftige transportmiddel.

 

 

Flere selskaper tilbyr sine tjenester i Lyngsalpene, og inntil nå har kundene i stor grad vært skiinteresserte mellomeuropeere som ønsker å stå på ski i eksotiske Lyngen, og Lyngsalpene er sannsynligvis mer kjent i det internasjonale skimiljøet enn det norske.

 

 

LyngsalpeneÅ være i Lyngen vinterstid er en naturopplevelse av de sjeldne, og det som fasinerer utlendinger mest er muligheten av å stå på ski i et svært vilt terreng som går rett ned i havet, og bokstavelig talt rett ombord i båten. For flere av nedfartene spenner du ikke av deg skiene før du stå på brygga, ved siden av båten.

 

Vi starter på bryggaEtter hvert har også Nordmenn begynt å få øynene opp for toppturer i Lyngsalpene, og spesielt etter hvert som Nordmenn går til anskaffelse av Randoneeutstyr blir det også mer aktuelt og relevant med toppturer i Lyngsalpene.

 

LyngsalpeneDet finnes flere operatører i Troms som tilbyr organisering av toppturer. Turen vår ble organisert av Eirik Bræin Gikling som driver Farout event & opplevelse (www.farout.no). Sammen med skipper Ivar Bertelsen fikk vi fem fantastiske dager i Lyngsalpene.

 

UtsiktDe fleste operatørene tilbyr ukesturer. Vår erfaring er at en uke er lenge, og har du knapp med tid vil du kunne oppleve svært mye av området på 4-5 dager, for eksempel fra tirsdag til søndag, med lørdagskvelden i Tromsø.

 

Prisen varierer, men ligger på 12.000 og oppover for en uke, avhengig av antall personer om bord.

 

Skierfaring

For å gjennomføre topptur i Lyngsalpene må du beherske langrenn og slalom godt, og du bør ha erfaring med nedkjøringer i løssnø enten med Telemarksski eller Ran­donnéski. Jeg sier bør, da en i vår gruppe hadde liten erfaring med det. Til gjengjeld hadde han gått mye på langrenn, men nedkjøringene var en utfordring. Uansett hva du velger av skitype er du helt avhengig av gode feller under skiene.

 

LyngsalpeneI tillegg må du være fjellvant og fortrolig med ”luftige” forhold. Når det gjelder den fysiske formen kan turen være krevende avhengig av toppturvalg.. Ønsker du å få maksi­malt ut turen bør du være i svært god form.

Den beste forberedelsen du kan gjøre er å gå turen med skiene du skal bruke. Vi valgte Wyller løypa som treningssted før avreise. Enkelte av oss gikk over 5000 høydemetere i ukene før avreise.

 

Utstyr

Dette trenger du av utstyr:

* Skredsøker

* Kraftige telemarksski eller Randonnéski

* Staver (helst teleskop)

* Skifeller (tilpasset skiene)

* Stegjern

* Hodelykt

* Skarejern

* Compeed og sportstape

* Søkestang

* Spade

* Vannflaske (Gjerne camelback)

* Solbriller

* Sovepose

* Hjelm og slalombriller

* Topptursekk (ca 45 liter) gjerne med Camelbag integrert

* Feller

* Kamera og batterilader

+ klær for å gå i fjellet med

 

GOD TUR!


Responses

  1. ta meg med på tur a!


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere liker dette: