Publisert av: olepetter | 14.02.09

I Nansen fotspor

I 1890 gikk Eva og Fridtjof Nansens fra Krøderen opp til høgevarde som er det høyeste punktet på Norefjell. Jeg hadde i mange år drømt å ta den samme turen. Lørdag 14. februar var tiden inne for å gjøre det samme, riktignok på min måte….,  med Randoneeski. Høgevarde ligger på 1459 og krøderen ligger på ca. 130 moh. Det vil si en høydeforskjell på ca. 1300 meter.

På vei opp

Jeg startet ut kl. 11.00 nede ved fjorden og  fulgte slalombakken oppover og fikk utrolig mange rare blikk der jeg gikk oppover. Jeg nådde cafeen på ca. 800 moh ca kl. 12.00. Deretter gikk turen videre langs fjellheisen og mot Ravnasstoppen. Nådde Ravnaas ca. kl. 13.00 og satte kursen mot Augunshaug.

Augunshaug i det fjærneAugunshaug ligger på 1341 moh og toppen ble intatt ca. kl. 1400. Etter å ha nådd toppen av Augunshaug flater terrenget ut og de siste 7 km inn til Høgevarde går i rolig lett kupert terreng.

Toppen av AugunshaugNådde Høgevardehytta ca. kl. 15.00, etter 4 timer og 1.300 høydemetere.

Høgevard i det fjerneEtter en rask lunch og noen liter med drikke satte jeg kursen nedover samme veien. Nådde Norefjellstua ca. kl. 16.00, og var nede ved bilen ved Krødren noen minutter senere.

På toppen av Norefjell

Mest kjent er kanskje Eva og Fridtjof Nansens tur over Norefjell nyttårsaften 1890. De startet fra Olberg ut på formiddagen, og det var snøtykke og mørkt da de nådde toppen av Høgevarde.  Da hadde de gått i ett kjør fra kl. 10.00 til kl. 17.00 uten mat. Midt oppe i snøkavet satte de seg til å maule mysost og pemmikan. De nådde ned til klokkergården i Eggedal, men da var det blitt så sent at de måtte vekke folk på gården.’

Les mer om Norefjell her


Responses

  1. så herlig side Ole, kjempegøy!
    Du er den kuleste pappaen…..


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere liker dette: